Kotitalousvähennys

Kotipalveluista on mahdollista tehdä kotitalousvähennys omassa verotuksessa. Myös kaupassa- ja asioillakäynti kuuluu vähennyksen piiriin, mikäli se on osa muuta laajempaa vähennykseen oikeuttavaa työtä. Vähennyksen saa se henkilö joka maksaa palvelun.

Kotitalousvähennys on vuonna 2016 maksimissaan 2400 euroa per henkilö (pariskunnilla 4800 e) ja vähennykseen oikeuttavasta arvonlisäverollisesta hinnasta asiakas saa vähentää 45% sadan euron vuotuisen omavastuun jälkeen.

Esimerkki: maksimivähennyksen saa, jos vähennykseen oikeuttavaa kotipalvelutyötä ostetaan kuukaudessa 463 eurolla (noin 12 h x 39,50 euroa). Tällöin kokonaishinta vuodessa on 5556 euroa ja tästä summasta asiakas saa vähentää 45% - 100 euroa, eli 2400 euroa suoraan omasta nettoverostaan. Todellista maksettavaa jää siis 3156 euroa, eli noin 22,50 euroa per tunti.


Kotitalousvähennystä vaaditaan omassa veroilmoituksessa, mutta säännöllisen kotipalvelutyön ollessa kyseessä, voi omaan verokorttiin saada jo kesken vuotta alennusta veroprosenttiin. Tarkemmat tiedot saa oman kunnan verottajalta.

Kotitalousvähennyksen saamisen edellytyksenä on yrityksen tai yrittäjän kuuluminen ennakkoperintärekisteriin. Asian voi tarkistaa internetistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta www.ytj.fi. Palvelu on maksuton ja tietoja voi hakea joko yrityksen nimellä tai y-tunnuksella. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi myös tarkistaa verohallinnon palvelunumerosta +35820 697030.